Family Office: Et voksende fænomen i Danmark og internationalt

Del dette indlæg

Family Office: Et voksende fænomen i Danmark og internationalt

Hvad laver de egentlig – og hvorfor bliver de mere og mere populære?

En Family Office er en privat virksomhed, der administrerer formuen og private anliggender for en eller flere velhavende familier. Der findes primært to typer: Single Family Offices og Multi Family Offices.

Family Office: DIY-løsning med mere kontrol og baseret på egne værdier

I Danmark findes der ikke nogen liste over antallet af family offices, men i branchen vurderes det at der er cirka 60 større eller mindre family offices. En vækst på cirka 50% over de seneste 5 år og stadig stigende. Flere og flere velhavende familier vælger at oprette deres egne family offices i takt med, at deres formuer vokser. Der er en tendens til, at familier foretrækker at “gøre det selv” i stedet for at overlade formueforvaltningen til banker og andre finansielle institutioner. Denne DIY-tilgang giver familierne mere kontrol og mulighed for at tilpasse investeringer og andre finansielle aktiviteter til deres unikke behov og værdier.

Internationalt er Family Offices de sidste 10-15 år blevet en “hot” trend. Ifølge Forbes (juli 2024) er der i dag omkring 7000 Family Offices på verdensplan.  Mange velhavende familier, succesfulde entreprenører og sportsstjerner ønsker i stigende grad at have deres eget Family Office. I takt med at formuerne vokser, og kompleksiteten af formueforvaltning øges, søger familierne løsninger, der giver dem større autonomi og mulighed for at opretholde deres økonomiske og personlige værdier over generationer.

Ingen ’One Size Fits All’: Family Offices er lige så unikke som familierne bag

Der findes lige så mange forskellige typer family offices, som der findes familier bag dem. Et family office kan antage mange former afhængigt af familiens behov og ønsker. Der er ingen “one size fits all”-løsning, og det er netop denne fleksibilitet, der gør family offices så attraktive.

For eksempel kan et family office opstå ved, at virksomhedens CFO stille og roligt faser over i en rolle som CEO for familiens family office. I andre tilfælde kan en søskende eller anden betroet familiemedlem påtage sig ansvaret for at opbygge og lede family office-strukturen. Uanset hvem der leder family office, er målet typisk at sikre familiens formue og værdier gennem generationer.

Trends indenfor Family Offices: Fra formueforvaltning til en mere holistisk tilgang

Mens mange family offices starter med det primære mål at styre familiens formue, udvikler de sig ofte til at rumme langt mere. Et family office kan tilbyde en bred vifte af ydelser, der spænder fra impact og filantropiske aktiviteter, ejendomsadministration, familiens legacy og uddannelse af næste generation til mere personlige tjenester som concierge services.

En af de stærke tendenser er øget transparens og kommunikation omkring aktiviteterne i familiens portefølje af virksomheder og godgørende aktiviteter. I nutidens digitale verden er det nemt at ’spore’ sammenhæng mellem familier, virksomheder, investeringer, godgørende aktiviteter og omtale i medier. I udlandet taler man om at familiekontorerne i stigende grad skal varetage ’Total Family Capital’ eller total formue. Her henvises der ikke kun til økonomisk velstand i traditionel forstand, som penge og finansielle aktiver. “Formue” omfatter også en bredere forståelse af, hvad en familie besidder og kan udrette, hvilket inkluderer tre typer af kapital:

  1. Omdømme (Reputational Capital): En families omdømme er en uvurderlig ressource, som kan åbne døre og skabe muligheder. Et stærkt omdømme kan styrke både virksomhedens og familiens position i samfundet, tiltrække samarbejdspartnere og skabe tillid hos kunder og investorer.
  2. Kompetencer og kapaciteter (Human and Intellectual Capital): De færdigheder, viden og erfaringer, som familiemedlemmerne besidder, udgør en vigtig del af familiens formue. Denne form for kapital gør det muligt for familien at drive deres virksomhed effektivt, innovere og udvikle nye ideer. Den intellektuelle kapital handler om familiens samlede viden og evne til at træffe informerede beslutninger, som kan føre til succes.
  3. Sociale relationer (Social Capital): Familiens netværk og relationer med andre – både inden for og uden for virksomheden – kan skabe samarbejdsmuligheder, støtte og ressourcer. Disse relationer bidrager til familiens samlede formue ved at styrke deres position i både erhvervslivet og samfundet.

Øko-systemets betydning: Når en familie formår at integrere disse forskellige former for kapital, skaber de et familieøko-system. Dette øko-system har en stor kapacitet til at påvirke ikke kun virksomhedens succes, men også familiens samlede trivsel og deres evne til at bidrage positivt til samfundet som helhed. Ved at udnytte hele denne bredere formue, kan familien skabe vedvarende værdi, der strækker sig langt ud over deres egen økonomiske velstand.

Denne helhedsorienterede tilgang til formue betyder, at familien ikke kun fokuserer på økonomisk vækst, men også på at udvikle og beskytte de andre former for kapital, som gør dem i stand til at have en varig og positiv indflydelse på både deres virksomhed, deres familie og samfundet som helhed.

Er et Family Office det rigtige for dig og hvilken formue kræves?

Family Offices spiller en central rolle i formueforvaltningen for mange velhavende familier, både i Danmark og internationalt. Uanset om fokus er på investeringer, impact og filantropi, ejendomsadministration eller andre tjenester, er hvert Family Office skræddersyet til at opfylde familiens unikke behov. Med den stigende kompleksitet i formueforvaltning og den næste generations ønske om at skabe en positiv indvirkning, bliver Family Offices stadig mere relevante.

Omkostningerne for at oprette og drive et Family Office varierer efter formål og tjenester. Ifølge danske og internationale eksperter varierer minimumsbeløbet mellem 100 millioner og flere milliarder kroner, afhængigt af familiens behov.

Vi deler gerne ud af vores erfaring fra ind -og udland med etablering, ledelse og udvikling af et Family Office. Kontakt os gerne for en uforpligtende snak om emnet.

Kilder: IMD, Carsten Steno, Forbes, UBS, Ejerskabskompagniet

Skrevet af: Managing Director Christina Højfeldt & International Director Lise Møller